Niaga Forex

Niaga Forex (Tukaran Matawang Asing) Kat Marketiva (AGEA)

Setelah banyak kali dikecewakan oleh HYIP dan AUTOSURF, saya mula tidak percaya kepada Perniagaan Internet. Sehinggalah saya terbaca beberapa artikel tentang FOREX (Urusniaga Matawang). Berbekalkan semangat yang sudah luntur dan goyah, saya terjun ke Dunia Forex.Saya mencari FOREX yang memerlukan modal yang seminimum mungkin dan akhirnya terjumpa sebuah platform FOREX yang membenarkan kita berurusniga dengan nilai yang paling kecil iaitu HANYA $1 USD SAHAJA.

Pendaftaran adalah PERCUMA malahan turut diberi $5 USD PERCUMA dan 10,000 Wang Virtual untuk dibuat latihan sebelum berurusniaga dengan wang betul. Untuk lebih menyakinkan diri, saya selidik ” domain name “nya.

Kini setelah hampir 3 bulan lebih baru saya tahu bahawa FOREX adalah benar-benar perniagaan yang menguntungkan. Awal penyertaan saya, (bulan pertama), urusniaga FOREX saya boleh dikatakan hampir 100% GAGAL. Saya hampir berputus asa.. Satu persoalan timbul di hati saya, JIKA ORANG LAIN BOLEH BERJAYA..KENAPA AKU TIDAK? Saya mula menyelongkar RAHSIA UNTUK BERJAYA DALAM FOREX. Site demi site dan forum demi forum saya selongkar. Akhirnya, dengan TEKNIK YANG BETUL diadun dengan SIKAP SABAR membuahkan HASIL YANG LUMAYAN. Diakhir Bulan Pertama sahaja, hasil urusniaga saya mencecah angka 570 USD.

Walaupun cuma sedikit, tetapi cukup untuk membakar semangat saya. TERBUKTI teknik yang saya gunakan ni BERKESAN. Keuntungan pertama, saya keluarkan melalui bank wire transfer dan saya gunakan untuk membayar kereta saya. Jika anda berminat dengan teknik yang sedang saya gunakan, saya ada membukukannya. Anda cuma perlu keluarkan sedikit belanja dan niatkan sebagai sumbangan ikhlas di ataspenat lelah saya mengumpul maklumat. e-BOOK yang saya tulis itu boleh didapati melalui bahagian e-book. Nilainya tidaklah seberapa jika dibandingkan dengan pendapatan yang mampu anda JANA.

Ramai sebenarnya masyarakat kita berkecimpung di dalam bidang saham ini. Tetapi bilanganya agak kecil..Tambahan lagi saham2 internet yang masih baru di kalangan masyarakat kita dan ramai juga yang tak sedar bahawa pulangan dalam main saham ini adalah agak lumayan :)

Sememangnya..tak semua orang pandai main saham..tetapi sepertimana seseorang itu bila lahir ke dunia..bayi tersebut bukanlah jurutera, bukanlah juruterbang ataupun bukanlah seorang pemain saham!. Jalan hidup dan ilmu yang ditimba adalah merupakan pembentuk seseorang itu untuk menjadi apa .

Jadi..jika anda berminat untuk bermain saham..dalamilah ilmu2 saham dengan membaca buku2 mengenai saham dan berkongsi pengalaman dengan mereka yang sudah berjaya di dalam arena ini..ramai sebenarnya cuma kita tak cari..

” Life is a learning prosess ” ..saya juga masih belajar dari hari ke sehari dengan membaca buku2 berkaitan saham dan biografi orang2 yang telah berjaya di arena saham ini. Sekarang ni saya memang ada main saham-saham luar negara yang di pantau oleh saya sendiri..erm modal serendah RM5,000.00 tapi pulangan harian bolehlah kalau rajin masuk dalam sehari tu dapat US200 – US300 sehari. Tapi saya syorkan siapa2 yang nak main ni kena mantapkan ilmu2 di bidang saham dulu..anda boleh mencuba ” Simulasi ” saham2 ini dengan mendaftar secara percuma di Marketiva (AGEA).com.

Untuk tips2 di atas anda cuma guna 10 – 20% sahaja dari margin dan modal untuk trading dalam satu2 masa dan tentukan risiko kerugian dengan meletakkan stoploss bagi setiap posisi yang kita buka. Tetapkan sasaran dan elakkan sikap terlalu optimistic/greddy. Ambil profit apabila sasaran mengena atau sekurang-kurangnya alihkan stoploss pada kedudukan in-profit ( trailing stop ).

Jika anda ragu2 jangan masuk market. Ada kalanya tidak berbuat apa2 adalah jalan yang terbaik. Trading berdasarkan apa yang anda lihat bukan apa yang anda fikir. Jika gaya trading anda lebih kepada jangka pendek, tutup sebarang open trade sejurus sebelum berita ekonomi utama ( news/market event ).

Seelok-eloknya ambil satu atau dua pasang matawang dahulu untuk anda kuasai. Saya cadangkan anda pilih GBP/USD kerana pergerakannya hampir 100 pips setiap hari. Ramai yang nak tahu apa erti ” PIPS ” ni kan? PIPS bermakna perubahan dalam matawang, contohnya EUR/USD bergerak dari 1.2250 ke 1.2251, ia akan menjadi 1 pips. Pips inilah yang akan menjadi penentu sama ada anda “win” atau ” Loss “. Jangan lupa menutup trading pada lewat hari jumaat ya. Seeloknya jangan ada ” open ” trade pada hari cuti forex. ” Forex can make you win fast but it also can make you loss faster ! “. Jadi bagi mereka yang baru mahu menceburinya mesti sentiasa belajar, sabar dan berdisiplin di dalam Forex ini ya. Ni cerita pasal Forex ya :)

Adakah anda terlalu tua nak main saham2 ni??..mungkin tidak..ni sebagai contoh..pasti semua orang tahu Kolonel Sanders kan? beliau sebenarnya memulakan perniagaan KFC beliau ketika berumur 60 tahun!. erm..bukan tu saja..sebenarnya sebelum beliau berjaya ..resepi ayam KFC nya pernah ditolak lebih 150 restoran dan restoran2 tersebut tidak mahu menjualkan resepi ayam ciptaannya!..tapi sekarang..kalau anda pergi ke mana saja di pelusuk bumi ni..pasti akan jumpa KFC kan :)

Jadi..untuk anda yang mempunyai kerjaya tetap..jadikan saham2 internet ini sebagai hobi anda sahaja kerana anda masih lagi mempunya banyak masa dari 7 sehigga 10 malam. Jadikan ianya salah satu sumber pendapatan sampingan..tapi sebenarnya..ianya bukan pendapatan sampingan ..pendapatan dari saham2 internet ni membuatkan gaji anda tak pernah di sentuh..:)

Anda Juga Mampu, Sign Up Marketiva (AGEA) Percuma, Semoga Berjaya

Tags:

saham usd percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *